Hvad er kærlighed?

Hvis man slår kærlighed op på Wikipedia, er svaret, at “er et vidt begreb, men i daglig tale forstås det normalt som en varm inderlig følelse af hengivenhed og respekt over for et andet menneske”. Og ganske vist stemmer den beskrivelse ganske godt, men vi synes ikke, at det er et svar på, hvad kærlighed er.
Kærlighed kan være rettet mod forskellige ting eller personer. Du kan for eksempel føle kærlighed for et fodboldhold, kæledyr eller for et andet menneske.  Men her adskiller følelserne sig for en søskende og en partner.
Og det er netop kærligheden for en partner, vi vil tale om.
Man føler ”en stærk ømhed og hengivenhed” for sin partner, men vi synes, at netop den slags kærlighed ikke bliver beskrevet godt nok med disse ord. Faktum er, at vi har ikke har nogen gode ord til at beskrive den følelse, man har, når man er sammen med nogen.
For os er kærlighed ikke noget, man udtrykker med ord, men hvordan man opfører sig, behandler og tænker på sin partner. Du kan sige ”Jeg elsker dig” en million gange til din partner, men det er først, når du viser med handling, at ordene faktisk betyder noget, at indholdet af disse ord har virkning.
Hvis vi alligevel skulle beskrive kærlighed med en enkelt sætning, så er der en gammel kliché, som vi synes kommer så tæt på en beskrivelse, som man kan komme:
”Kærlighed handler ikke om at finde en, som man kan leve med, men at finde en, som man ikke kan leve uden”.

Annonce: